NIEUWS VAN DE BAANCOMMISSIE

Kleine moeite, groot profijt
Met de herfst in aantocht, vraagt de baancommissie even jullie aller aandacht.
We hebben weer een jaar kunnen genieten van een prachtige golfbaan en heel wat uurtjes doorgebracht op onze fairways en greens. De grasplantjes die ons dit genot bezorgen stoppen met groeien zodra de grondtemperatuur onder de 12 graden zakt. Extra noodzaak dus om voorzichtig met dat gras om te gaan en zo nu en dan een handje te helpen. Wat we hierin investeren, betaalt zich telkens opnieuw weer dubbel uit! Die investering zit alleen in tijd. Moeite kost het namelijk niet.
Balinslag
Wellicht bekend, maar nog maar eens opgeschreven: een pitchmark repareren duurt slechts vijf seconden! Een binnen 15 minuten juist gerepareerde pitchmark is na 24 uur geheel hersteld. Als de balinslag niet gerepareerd wordt, dan komt er vuil en onkruid (of ongewenst straatgras) in het kuiltje. Daardoor wordt de green gevoeliger voor schimmels en grasziekten! Herstel van een niet of slecht gerepareerde pitchmark duurt 3 tot 4 weken. In de winter is het nog belangrijker dan normaal om een pitchmark goed te repareren, want de greens zijn dan zachter en extra kwetsbaar.
Zoals hierboven al aangegeven: het gras groeit immers niet of nauwelijks waardoor een niet gerepareerde pitchmark ’s winters niet uit zichzelf kan herstellen. Maak dus aub gebruik van je pitchfork. Je bent verplicht deze bij je te dragen. Hij hoort derhalve niet in je tas maar in je broek- of jaszak!
We leggen je graag uit hoe je je pitchfork op de juiste wijze gebruikt, want ook met goede bedoelingen, gaat het soms nog fout.

Pitchmarks

1. Steek de pitchfork, iets verwijderd van de rand van de inslag, aan de hoge (achter)kant een beetje schuin in de green.
2. Duw daarna de pitchfork zodanig naar voren dat daardoor de rand naar binnen wordt verplaatst; het draaipunt van de pitchfork bevindt zich onder de bodem van de pitchmark. Vele spelers tillen helaas de bodem van de pitchmark omhoog, waardoor de tere grasworteltjes afbreken. Doe dat dus niet s.v.p.
3. Herhaal het 'dichtduwen' ook vanaf de zijkanten rond de pitchmark, maar steek de pitchfork daarbij minder diep de green in.
4. Druk de herstelde pitchmark met de putter aan totdat de green ter plaatse weer vlak is.
5. Herstel ook de door iemand anders ‘vergeten’ pitchmark als je toch even moet wachten op je medespelers.
Wil je een voorbeeld zien: kijk dan eens naar deze NGF-video: https://youtu.be/DUQncoVFrwU .
En dan die plag…
Sla je door de baan een plag, dan heb je in principe een goede slag gemaakt. Proficiat dus! Maar bij dit feestje hoort ook de verplichting de ontstane rommel zelf op de ruimen. Neem dus even de moeite de plag op te rapen, terug te plaatsen en aan de drukken. Ook hierbij het verzoek dat wanneer je door de baan loopt en ergens nog een uitgeslagen plag ziet liggen op de baan, je even de moeite neemt om je heen te zien waar nog een “gat” is in de buurt en het stukje grasmat daarin terug te plaatsen.
Alvast super bedankt, namens het gras, je medespelers en greenkeepers die we hier allen een groot plezier mee doen.
Met dank voor jullie aandacht en behoud van de baan.

Bunkers harken


Natuurlijk baal je ervan wanneer je bal in een bunker terecht komt. Maar het leed is nog groter wanneer je constateert dat een voorganger die bunker onverzorgd achterliet. Veel spelers harken nauwelijks of doen dit eventjes vlug: de hark wordt dan alleen – vaak met slechts één hand - achter je aan getrokken door de bunker over de route die je gelopen hebt. Maar dat heeft niets te maken met correct bunker harken.
Daarom nog even wat etiquetteregeltjes daarover op een rijtje:
1. Betreed en verlaat de bunker altijd aan de laagste zijde en niet aan de hoge (green)kant. Zelfs niet als je jezelf heel lenig vindt.
2. Hark de bunker altijd met TWEE handen( !) door kruiselings banen door het zand te maken.
Van links naar rechts en daar overheen van rechts naar links.
Trek dus niet oppervlakkig de tanden van de hark in een rechte baan door het zand.
3. Door kruiselings te harken, egaliseer je het zand veel beter en geef je volgende spelers ook een eerlijke kans wanneer zij in deze bunker terecht komen.
4. Leg de hark op de juiste plek terug om hinder voor grasmaaiers en golfballen te voorkomen. Gebruik de hiervoor in de bunker geplaatste steuntjes (die je overigens binnen de bunker kunt verplaatsen).
Voor wat betreft de golfregels in de bunker nog het volgende:
• Je mag losse, natuurlijke voorwerpen weghalen. Zorg er wel voor dat je bal daarbij niet verrolt.
• Als je bal tegen een hark aanligt, mag je de hark weghalen. Als de bal daarbij verrolt mag je die terugplaatsen zonder strafslag.
• Je mag het zand aanraken maar je mag niet je club grounden (op het zand neerzetten in de buurt van je bal).
• Je mag geen oefenswing maken in de bunker.
• In je backswing mag je geen zand meenemen.
• Is je bal ingebed? Dan heb je pech. Je kunt de bal wel onspeelbaar verklaren.
• Als je je bal onspeelbaar verklaart, heb je vier opties. Bekijk deze opties in de video https://www.golf.nl/golfsport/regels/in-de-bunker
Hartelijk dank,
Baancommissie